Filadelfiakyrkan i Stockholm

Har du någon gång varit på konsert i Filadelfiakyrkan i Stockholm? Det är nog många som skulle svara ja på den frågan, Filadelfiakyrkan i Stockholm är nämligen en av de kyrkor i Sverige som har flest konserter och tillställningar. Det lättillgängliga läget precis vid S:t Eriksplan gör att många människor har vägarna förbi och gärna går in i kyrkan för att se vad som pågår. En populär tilldragelse är ”Kör för alla!” där du kan vara med och sjunga även om du aldrig tidigare har tagit en ton i ditt liv.

Filadelfiakyrkan erbjuder sång för alla

Filadelfiakyrkan och dess arkitektur

Filadelfiakyrkan har en stor betydelse för människor som tillhör församlingen och vill prisa Gud. Genom sång och musik finner många gemenskap i någon av alla körerna som verkar i dessa lokaler. Kyrkan har dock haft betydelse även på andra sätt, bland annat inom arkitekturen. Den vita putsade fasaden och rundade formen gör att byggnaden sticker ut från resten av husen som är i närheten. Denna välbesökta kyrka räknas som funktionalismens genombrott i Sverige och med den minimalistiska stilen och den svängda formen

Det var inte vem som helst som ritade Filadelfiakyrkan, utan det var den kända arkitekten Birger Jonson som även har varit med och ritat Stockholms stadshus. När han tillsammans med sitt team ritade upp kyrkan lät de den bli en del av gamla Rörstrands slott som låg på platsen innan. Kyrkan är faktiskt anlagd på det gamla porslinsområdet vilket tros ha varit en inspiration för arkitekten. Om man ser byggnaden utifrån har den vissa likheter med en vackert välvd kaffekopp i vitt porslin.

En fri kyrka

Filadelfiakyrkan är uppsamlingsplatsen för en frikyrka som förvaltar lokalen. Redan i kyrkans tidiga historia har verksamheten alltid varit inriktad mot just frikyrkoverksamhet, något som första pastorn Lewi Pethrus såg till under 1800-talet. Inom frikyrkan är sången väldigt viktig för att uttrycka sin kärlek till Gud och till människorna. Kyrkan har alltid haft en musikalisk ledare som samordnar kör, orkester och solister under de konserter som äger rum i kyrkosalen. Det finns plats för över 2000 personer att avnjuta ett musikuppträdande i rummet.

Just Filadelfiakyrkan är en ovanligt välbesökt kyrka. Kanske har du någon gång varit där och provat på att sjunga visor eller gospel? Kyrkan arbetar aktivt för att alla ska få vara med, faktum är att den stora samlingssalen är Europas näst största frikyrkobyggnad. Det är Livets Ord i Uppsala som innehar förstaplatsen med sina 3 500 sittplatser. Skulle du vilja se hur byggnaden ser ut inifrån kan du göra det vilken dag som helst i vecka. Kyrkan håller öppet alla dagar.

Kyrkan som samlingsplats

Ända sedan kristendomen uppstod har en grundläggande tanke varit att alla människor är välkomna. Tanken med kyrkorummet är att folk ska ha en plats att vara på och ägna sig åt bön eller sång till Gud. Filadelfiakyrkan i Stockholm är verkligen en plats som uppfyller dessa mål, i och med de många körerna som erbjuds till ”vanligt folk”. Vill du lufta stämbanden och sjunga gospel ska du ta dig till S:t Eriksplan och gå med i en kör, dessa är till för alla.